Laipiotehtaalla | Blog4Rocks

Laipiotehtaalla

Huh 07
2012

Keskiveneen ja etuhytin välinen laipio on rakenteellisesti erittäin tärkeä, juuri se tukee kantta sillä seisovan maston alta. Nyt kun kantta on siitä kohtaa nostettu (ruffin jatkamisen yhteydessä), oli pakko uusia myös alla oleva laipio. Laipion rakenne on periaatteessa yksinkertainen, männystä pysty- ja poikkipuut ja päälle Okume-vanerit. Siihen sitten loppuukin yksinkertaisuus. Laipioon tarvittavia vanereita pitää mallata ja viilata siten että ne sopivat alapuolelta kyljen muotoon ja yläosasta kannen muotoihin. Lopputulos on kaukana aluperäisestä vanerisuorakaiteesta. Vielä ennen asentamista reunat epoksoidaan, ne kun tunnetusti imevät vettä/kosteutta äärimmäisen tehokkaasti.

Laipion runko - pari tikkua ristissä.

Uuden vanerin sovittelua paapuurin puolella. Taustalla vaatekaapin takaseinän vanerit - niitä ei tarvitse uusia. Keskellä pohjalla etuhytin punkanrungon palasia ja turkin (pohjalaudoitus) palasia.

Laipio nousee nostettuun ruffin kattoon asti. Kulkuaukko on täsmälleen saman levyinen kuin ennenkin, mutta nyt 30cm korkeampi.

Vanhan laipion runko. Teoriassa siitä olisi voinut käyttää nuo poikittaispuut..ehkä. Mutta siis teoriassa..

Vanerit epoksointia odottamassa.

Ruffin kattovaneri (mahonkivaneria) on jo soviteltu ja liimattu reunarimoihin, mutta odottaa niiden höyläämistä ja sisähommien loppuunsaattamista ennen asennusta.

 

 

2 Responses to “Laipiotehtaalla”

 1. Aki Nordling (Nortti) says:

  Moro
  Onko tarkoitus että masto seisoo kannella tuon kuvassa:
  http://blog.kallio.fi/wp-content/uploads/2012/04/2012-04-08-209-skaalattu-300×225.jpg olevan laipion päällä? Mastonjalan tuenta vaikuttaa melko keveältä. Maston paine kanteen on tonneja! Vanhemmissa Scyllissa on monesti kansi notkahtanut mastojalan alta, vaikka on vankemmin tuettu. Meillä laitettiinkin 3×4″ iroko lankku suoraan maston alle kannesta köliin normaalien laipioiden lisäksi.

  Nortti

 2. FR says:

  Moi Nortti!
  Kiitos kommentista. Masto tosiaan tulee ko. laipion päälle, mutta rakenne ei jää ihan noin ruikulaksi kuin vielä tuossa vaiheessa kuvasta voisi päätellä. Vanha alkuperäinen rakenne oli itse asiassa vielä kevyempi ja varmuuden vuoksi nyt käytetään laipiossa paksumpia vanereita, jonka puristuslujuuteen tässä osin luotetaan (ettei olla vain noiden mäntytolppien varassa). Asiasta oli kahden ammattiveistäjän mielipide, mutta hyvä kuulla lisää. Pitää ainakin seurata tilannetta, ko. laipiota voi vahvistaa myös jälkikäteen viemällä vähän tilaa vaatekaapista.

Kirjoita kommentti